Zo ken ik je niet. Waarom zeg je dat?

Zo ken ik je niet. Waarom zeg je dat?

Mijn man kijkt mij boos aan! Ik begrijp zijn reactie totaal niet. Waarom is hij boos? Ik heb mijn best gedaan om vandaag te koken. De afgelopen maanden heeft hij die taak van me overgenomen. Deze keer heb ik het eten bereid omdat hij een lange dag op kantoor had. Vol goede moed was ik vroeg begonnen met de voorbereidingen. Ik had alles wat ik nodig had neergelegd. Messen om de groente te snijden, kruiden, de groenten, ovenschaal, borden. Toen mijn man thuis kwam, haalde ik de groente uit de oven. Helemaal zwart. Niet om te eten. Teleurgesteld omdat ik zo mijn best had gedaan, nam ik plaats aan tafel en begon met tegenzin te eten. Mijn man schoof zijn bord opzij en zei dat hij geen honger had. Opeens snauwde ik naar mijn man “als jij mijn eten niet lekker vind, dan had je zelf maar moeten koken, je weet dat ik het nu niet kan!”.

Zo ben ik niet

Ik ben van nature heel aardig en lief, altijd gericht om andere mensen te helpen. Er komt eigenlijk nooit een ongetogen woord uit mijn mond, maar in periode dat ik herstellende was van Long Covid was ik behoorlijk cynisch, direct en soms heel aanvallend.

Ik merkte dat niet van mijzelf. Het was heel vervelend voor de mensen om mij heen. In korte tijd was ik veranderd. Ik reageerde emotioneel, voelde me direct aangevallen en geïrriteerd als iemand iets tegen me zei dat me niet beviel.

Wat is cynisme

Cynisme is wanneer iemand geen vertrouwen heeft in anderen en denkt dat mensen vooral egoïstisch zijn. Een cynicus denkt dat iedereen liegt en alleen voor zichzelf zorgt. Dit kan leiden tot een bittere kijk op relaties en de maatschappij, waardoor cynici zich terugtrekken en onverschillig worden.

Hoewel het begrijpelijk is om cynisch te zijn om teleurstelling te voorkomen, kan het ook schadelijk zijn omdat het persoonlijke groei en relaties kan belemmeren. Het is belangrijk om kritisch te blijven, maar ook om te erkennen dat niet iedereen egoïstisch is en dat positiviteit mogelijk is.

Signaal van overspannenheid

Cynisme is één van de signalen dat je overspannen bent. Je hebt bent over de grens gegaan. Behalve dat je geen energie meer hebt, is ook je stresssysteem veranderd. Je herstelvermogen werkt niet meer goed en je klachten worden steeds erger. Concentratie problemen, geheugenproblemen, gejaagdheid en prikkelbaarheid zijn de symptomen dat het niet goed met je gaat. Je reageert emotioneler en krijgt een cynische houding. Vervolgens zal je merken dat je gedrag veranderd. Je trekt je terug en kunt minder ontspannen en genieten.

Jouw route naar herstel

Om te herstellen is het nodig om eerst even stil te staan en bij te tanken met ademhalingsoefeningen, gezonde voeding, herstelmomenten en de juiste beweging. Leren luisteren naar de signalen van je lichaam.

In mijn herstelplanner – jouw route naar herstel van vermoeidheid, en op de site nietmeermoe.nl vind je meer informatie.

Zo ken ik je niet. Waarom zeg je dat?