Je voelt je goed. Je voelt je slecht. Het Jojo effect van vermoeidheid

Je voelt je goed Je voelt je slecht.

De ene dag voel je je goed om vervolgens de volgende dag weer een slechte dag te hebben. Het is het jojo effect van vermoeidheid.

Als je wilt afvallen dan ken je het jojo effect. Je doet erg je best en valt in korte tijd heel veel kilo’s af. Je let op wat je eet en drinkt en je beweegt. Maar na een tijdje val je weer terug in je oude patroon. Je let wat minder op, je beweegt minder en hop, de kilo’s vliegen er weer aan. En als je pech heb, kom je meer aan.

Vermoeidheid kent een zelfde patroon. Je hebt hard gewerkt of een hele stressvolle tijd gehad en vervolgens ga je het even wat rustiger aan doen. Je neemt een paar dagen vrij, je slaapt lekker uit of gaat op vakantie. Terug in je normale leven probeer je alles weer op te pakken zoals je altijd deed. Binnen de kortste keren ben je al weer toe aan vakantie. Herkenbaar?

Voor mij wel!

Ik werkte altijd heel hard, maakte lange dagen en probeerde naast een succesvolle ondernemer ook nog een voorbeeld moeder en echtgenote te zijn. Als ik het druk had, dan zette ik een tandje erbij. Tenslotte kon ik de klant toch niet teleurstellen. Ik had het toegezegd dat hij de jaarrekening vandaag zou krijgen. Weemoedig keek ik door het raam van mijn kantoor naar het prachtige weer. Wat zou ik nu graag lekker in de tuin zitten met een boek. Even helemaal niets….Ik droom even weg maar voor ik het weet hoor ik het stemmetje in mijn hoofd. Rust! Nee, kan dat niet. Eerst nog….en dan nog…. Volgende week heb je vakantie dan heb je alle tijd. Ik maakte stomme fouten die me nog veel meer energie kostte. Los van de extra tijd werd ik ook nog boos op mezelf. Hoe kun je nu zo’n stomme fouten maken.

Onbewust luisterde ik naar het stemmetje in mijn hoofd en hup nog een tandje erbij. Nog een paar uur minder slaap. Straks heb ik vakantie dan kan ik voldoende uitrusten.

Ik luisterde niet naar de signalen die mijn lichaam mij gaf. Het stemmetje in mijn hoofd overstemde alle geluiden. Onbewust ruilde ik mijn gezondheid in voor meer omzet, meer status en aanzien. De eerste week van de vakantie lag ik op de strandstoel, nauwelijks in staat om iets te gaan doen. Volledig uitgeput en leeg. En na de eerste week kreeg ik steevast maag- en darmklachten. Het hoorde er voor mijn gevoel gewoon bij. Ander eten, warmte, andere hygiëne. Alle verklaringen lagen zo voor de hand. De echte oorzaak van mijn klachten schoof ik aan de kant. Ik wilde het niet weten.

Je voelt je goed, je voelt je slecht.

Nu weet ik wel beter

Ik heb de afgelopen jaren eens heel goed naar mijn leven gekeken en naar alle momenten dat ik echt behoorlijk ziek geworden ben. Tijdens de aanloop naar mijn ziekte waren er duidelijke signalen, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, maag- en darmklachten, concentratieproblemen. Ik negeerde ze allemaal. Tot ik weer in het ziekenhuis terecht kwam of doodziek in bed lag. Nu herken ik de signalen en luister ook naar mijn lichaam. Het stemmetje in mijn hoofd zit er nog steeds maar ik bedank hem voor zijn inzet en de schop onder mijn kont, die ik ook echt af en toe nodig heb maar de signalen van mijn lichaam gaan voor. En doordat ik bewust ben van de signalen in mijn lichaam maak ik minder fouten, ervaar ik minder stress en ben ik ook veel minder vermoeid. Ik doe veel meer in minder tijd.

Het jo-jo effect van je voelt je goed, je voelt je slecht dat ken ik niet meer. Als ik geen zin meer heb, dan stop ik, dan loop ik even naar buiten en drink een kopje thee in de tuin. Genietend van de vogels die fluiten en de zon op mijn huid. Als het regent doe ik een paar laarzen aan en een jas en loop ik een rondje door het park. Genieten en ontspannen. Als ik terug kom op kantoor voel ik me ontspannen en kan ik weer verder met mijn werk.

Je voelt je goed, je voelt je slecht.

Luisteren naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam en op tijd stoppen met je activiteiten is voor Long-Covid patiënten cruciaal. Vaak merk je de volgende dag pas dat je over je grenzen heen bent gegaan en dan is het kwaad al geschied en val je terug in je herstel. Je moet dus eerder stoppen, als je nog energie over hebt. Vergelijk het met een brandstof tank in je auto. Ga tanken als je tank nog half vol is en wacht niet tot het brandstof lampje brand. Je lichaam zal je dankbaar zijn en je herstel zal sneller gaan.

Blijf jij hangen in je oude patronen of durf je naar je lichaam te luisteren? Blijf je proberen om er een tandje bij te zetten? En ruil jij je gezondheid in? Of ga je samen met mij op reis naar een leven zonder vermoeidheid?

Op 24 mei 2023 kwam de 1e druk van mijn Herstelplanner uit. Het is een praktische handleiding die niet alleen Long-Covid patiënten aan meer energie helpt, maar ook behulpzaam is voor mensen die herstellen van een burn-out, een zware operatie of behandelingen van een ernstige ziekte. De Herstelplanner leert je je dag goed en bewust plannen en laat je ervaren hoeveel positieve invloed ademhaling, voeding, beweging en bewuste herstelmomenten op je genezingsproces hebben.

Meer informatie over de herstelplanner vind je hier.

Je voelt je slecht