Ik heb alles geprobeerd. Niets helpt!

Ik heb alles al geprobeerd. Niets helpt!

Als ik met mensen praat die last hebben van langdurige vermoeidheidsklachten dan is dit de eerste zin die ik vaak te horen krijg: “Ik heb alles al geprobeerd. Niets helpt!”. Ik herken deze woorden. Ruim 2 jaar geleden had ik hetzelfde gevoel. Ik probeerde van alles maar niets scheen te helpen. Dit is ook niet zo gek.

Je bent het moe zijn zo zat, dat je naarstig zoekt naar een snelle oplossing. Een magische toverstaf of een pilletje. Je wilt morgen weer bruisen van energie want je hebt zoveel te doen en zoveel verlangens. Opmerkingen van vrienden, collega’s of familie dat ze niet begrijpen dat je nog steeds zo moe bent, maken het alleen maar moeilijker. De druk om te herstellen is erg hoog. En het is druk die je jezelf oplegt. Je wilt zo graag je normale leven weer oppakken. Dus neem je alle mogelijke oplossingen met beide handen aan en probeert van alles. Je gaat naar huisarts, ziekenhuis, je probeert fysio-, ergotherapie en wellicht ook alternatieve therapieën. Alles om maar snel van de vermoeidheid af te komen.

Verandering is noodzakelijk

Het is ook moeilijk om geduld te hebben. In deze maatschappij zijn wij gewend om direct antwoord op onze vragen te krijgen en directe oplossingen voor onze problemen. Maar zoals het gezegde luidt: “goede dingen komen voor degenen die wachten”. 

De reden dat je geen geduld hebt komt door je grootste fout. Een fout die ik ook gemaakt heb. Je zoekt naar snelle oplossingen waarbij je niets of weinig hoeft te veranderen aan jezelf of je leven. Je gaat met de adviezen van de artsen en therapeuten aan de gang maar in je hoofd zit een deadline. Het moet snel! En diep van binnen geef je het geen kans. Je twijfelt aan het advies of het advies past niet bij je. 

Toch is verandering noodzakelijk! Je levensstijl, je karakter, je bevlogenheid, je ambitie en gedrevenheid heeft ervoor gezorgd dat je vermoeid bent. Je hebt je accu (helemaal) leeg getrokken. Je moet eerst opladen. Even pas op de plaats maken en je leven tijdelijk on hold zetten. Het is ook belangrijk om de adviezen ook daadwerkelijk te proberen en het een tijdje vol te houden. Je vermoeidheid is ook niet van de ene op de andere dag gekomen. Het zal ook niet van het  ene op de andere moment over zijn.

Vol goede moed en toch lukt het niet

Een andere probleem waar je tegenaan kunt lopen zijn de onverwachte omstandigheden die je voornemens door de war schudden. Je staat ’s morgens op en neemt je voor om je planning te volgen. Vol goede moed ga je aan de slag. Vandaag gaat het je lukken!

En dan gebeurd er iets, waardoor je hele planning overhoop gehaald wordt. Een onverwachte gebeurtenis waar je geen rekening mee hebt gehouden. De school belt en vraagt of je je kind kunt ophalen omdat het ziek is. Je collega vraagt of jij die taak op je wilt nemen omdat het haar niet lukt. Of je vader belt, je moeder ligt in het ziekenhuis. Het kan ook zijn dat je aandacht ineens door iets anders getrokken wordt en je vergeet wat je van plan was.

Ineens heb je geen tijd meer voor de herstelmomenten, ademhalingsoefeningen of beweging. ’s avonds lig je uitgeput in bed en voel je je schuldig omdat je de planning niet gevolgd hebt en je hebt laten verleiden om andere dingen te doen.

Besef dat onverwachtse gebeurtenissen nu eenmaal gebeuren. 

Geduld is een schone zaak

Mijn vader zei altijd “Geduld is een schone zaak”. Ik vind het nog steeds zo’n dooddoener. Geduld. Mijn motto: Ik stond niet aan de voorkant van de rij toen dit werd uitgedeeld en ik was te laat, het geduld was op.

Toch is geduld hebben vaak de enige manier om te slagen in wat je wilt bereiken. Of het nu gaat om het behalen van doelen op het werk, het leren van een nieuwe vaardigheid of het herstellen van vermoeidheid, het vereist allemaal een zekere mate van doorzettingsvermogen en geduld. Geduld hebben, stelt je in staat om te wachten en je te concentreren op de dingen die je kunt beheersen, terwijl je accepteert dat sommige dingen buiten je controle liggen. Het stelt je in staat om de toekomst met een open geest en een positieve houding tegemoet te treden.

Geduld is echter geen passieve deugd. Het houdt in dat je actief werkt aan je doel en dat je bereid bent om te investeren in het proces. Daarnaast betekent het ook dat je bereid bent om eventuele terugvallen te accepteren.

Het hebben van geduld kan je helpen om veerkrachtiger te worden en om te gaan met stressvolle situaties. Geduld kan je helpen om meer in het moment te leven en te genieten van de kleine dingen in het leven. En het kan je uiteindelijk helpen om je doelen te bereiken en een succesvol en bevredigend leven te leiden.

Dus als je merkt dat je moeite heeft om geduld te hebben in bepaalde situaties, herinner jezelf er dan aan dat dit een kwaliteit is waar je aan kunt werken. Het vereist oefening en toewijding, maar de beloningen van geduld zijn zeker de moeite waard.

Ik heb alles al geprobeerd. Niets werkt