Door mijn burn-out stortte mijn leven in elkaar als een jenga toren

Mijn vermoeidheid heeft in het verleden mij heel veel gekost.

Door mijn burn-out stortte mijn leven in als een jenga-toren en verloor ik mijn bedrijf en moest ik mijn paard verkopen!

Heb jij wel eens stil gestaan wat vermoeidheid jou kost of kan kosten?

In 2000 startte ik mijn eigen accountantskantoor en was daar behoorlijk succesvol mee. In 2003 liep mijn bedrijf als een trein. Elk gesprek dat ik met een ondernemer had, leverde en nieuwe klant op. Mijn omzet was in een halfjaar verdrievoudigd. Vlak voor Kerstmis had ik mijn opleiding tot registeraccountant afgerond, ik had tijdens die opleiding mijn eigen bedrijf opgestart en was ik moeder van 2 opgroeiende kinderen. Het was het perfecte plaatje en het geluk lachte me toe…

Zou je denken. Maar toch was ik meteen na al deze mijlpalen zeer ongelukkig……. Met talloze slapeloze nachten vol gepieker en zelfs angstaanvallen. Ik was het even helemaal kwijt en kwam volledig tot stilstand.

Ik snapte het niet

Hoe kun je van zo’n enorme piek en de meest succesvolle, productieve en enthousiaste periode binnen enkele weken op de bodem van een put zitten? Van mijn leven en mijn bedrijf was binnen no-time niets meer over. Alles was ingestort net als een Jenga-toren. De diagnose: een burn-out. Fysiek en mentaal volledig uitgeput! De stress die zich jaren had opgebouwd kwam er ineens uit en ik kon niet meer.

Na mijn burn-out ben ik op zoek gegaan naar de reden voor mijn burn-out. Hoe kun je van zo’n enorme piek en de meest succesvolle, productieve en enthousiaste periode binnen enkele weken op de bodem van een put zitten?

Coaching heeft mij geholpen

Een coaching traject heeft me inzicht gegeven in het hoe en waarom. Ik was het voorgeschotelde ‘perfecte plaatje’ aan het nastreven en leefde dus onbewust de droom van een ander. De droom van een van mijn vriendjes. Het was in ieder geval niet mijn droom. Door het instorten van het perfecte plaatje werd ik gedwongen om mijn leven opnieuw in te kleuren. Na te denken over wat ik nu echt wil en niet te doen wat er van me verwacht wordt.

Met coaching en hulp ben ik van deze burn-out hersteld. Ik verkocht mijn bedrijf, wat er nog van over was, en ging ik op zoek naar mezelf. Wie ben ik? En waarom kreeg juist ik een burn-out? Ik begreep het niet. Hoe kun je vanuit zo’n succesvolle, productieve en enthousiaste periode binnen enkele weken op de bodem van een put belanden? Ik leerde de regie over mijn leven en gezondheid te nemen. Toch bleef het op en neer gaan met mijn gezondheid. In 2019 moest ik daarom zelfs mijn paard verkopen. Dat is iets waarvan ik tot op de dag van vandaag nog steeds verdriet heb.

Ik heb de signalen van mijn lichaam verwaarloosd en ben steeds maar doorgegaan. Als ik moe was, gewoon een tandje er boven op en weer door. Nooit laten merken dat je ver over je eigen grenzen heen was gegaan Want wat zouden ze wel van mij denken! Door mijn burn-out stortte mijn leven in elkaar als een jenga toren! Mijn burn-out en mijn langdurige vermoeidheid heeft mij mijn bedrijf gekost en het herstel heeft jaren geduurd.

Deel jouw ervaringen

Ik ben benieuwd wat jouw ervaring met vermoeidheid is en wat vermoeidheid jou heeft gekost. Deel je ervaring onder deze post.

Je kunt mij ook volgen op instagram of facebook.

Long Covid

In 2021 raakte ik besmet met Covid-19. En begon de lange weg naar herstel: met fysiotherapie, logopedie en uiteindelijk ook ergotherapie. Ondanks alle coaching moest ik accepteren dat ik niet van de ene op de andere dag weer gezond genoeg zou zijn. Ik ontdekte al gauw dat ik vaak te veel deed en onbewust toch over mijn grenzen heen ging. En prikkels van buitenaf kostten me ook veel energie. Jammer genoeg merkte ik dat meestal pas de volgende dag. Dan was het kwaad al geschied.

Mentaal vond ik dit heel moeilijk te accepteren. Ik kreeg last van angstgevoelens en ‘wat-als’- gedachten. Wanneer de besmettingscijfers toenamen of een nieuwe coronavariant zijn intrede deed, durfde ik niet meer naar buiten. 

Gaandeweg begon ik niet alleen op te schrijven hoe ik me voelde, maar richtte me daarbij bewust ook op alles wat wél goed was gegaan. Dit heeft mij enorm geholpen. Van herstelplan naar herstelplanner. De innerlijke kracht die ik heb ervaren tijdens het schrijven heeft me veel energie, plezier en vervulling gegeven. Zo kwam ik op het idee van deze herstelplanner.

Herstelplanner

Ik hoop dat mijn aanpak jou ook gaat helpen. En laat jouw burn-out of langdurige vermoeidheid je niet teveel kosten. Kom in actie! Want doe je niets, dan weet je de uitkomst eigenlijk al: dan wordt jouw situatie alleen maar slechter. En je verdient iets beters……..

Wil je meer informatie over de herstelplanner, klik dan hier.

Door mijn burn-out stortte mijn leven in als een jenga-toren